Hoe regel je social media bij je huwelijk en overlijden?

Social media clausule

Social media is tegenwoordig niet meer uit ons leven weg te denken. Bijna iedere Nederlander maakt er gebruik van. Werkelijk alles wordt tegenwoordig online gedeeld. Van het beleg op je boterham tot huwelijksproblemen en ruzies. Wordt het niet eens tijd om dit mee te nemen in je samenlevingscontract en wat dacht je van het eventuele voortbestaan jouw social media profielen na je overlijden?

Social media-clausule in je samenlevingscontract

Sinds eind 2014 kun je een social media-clausule opnemen in je samenlevingscontract. Maar waarvoor dient dit dan? In 2013 was het aantal huwelijken dat door echtscheiding werd ontbonden 38,1% volgens het CBS. Meer dan een derde dus! Dat is behoorlijk veel. Gelukkig monden deze echtscheidingen niet altijd in ‘vechtscheidingen’ uit maar we kennen allemaal de verhalen. Ook kennen we de verhalen van verspreide naaktfoto’s of openlijke ruzies. Dit wil je niet meemaken en vandaar is de socialemediaclausule een uitkomst. Hiermee kan je het online geruzie of het publiceren van naaktfoto’s en dergelijke voorkomen. Je mag daardoor geen intieme informatie prijsgeven op social media. Als je ex-partner deze voorwaarde overtreedt, moet hij/zij een boete betalen. Natuurlijk kun je dit ook in een scheidingsconvenant opnemen.

Social media in je testament

Naar schatting zijn alleen op Facebook al ruim 30 miljoen gebruikers overleden. In principe blijf je na je overlijden – zonder dat je nabestaanden er iets aan doen – voortbestaan op social media. Dit is vaak erg vervelend voor je nabestaanden. Door dit in je testament mee te nemen, kun je dit voorkomen. Je neemt hierin dus mee wat er met je online leven gebeurt. Je kunt iemand aanwijzen om je online leven op de door jou gewenste manier vorm te geven.

Natuurlijk bestaat je online leven niet alleen uit social media. Wat dacht je van al je foto’s in de ‘cloud’ of bijvoorbeeld je opgebouwde tegoed aan bitcoins. Vooral over bitcoins (een internetvaluta) zijn nog erg veel vragen. Kunnen deze ook vererft worden? Ook de Cloud diensten hebben hier vaak nog geen regels voor. Maak dus een lijst van je inloggegevens zodat je nabestaanden het gemakkelijk kunnen gebruiken.

Bron: Netwerk Notarissen

15 april 2015


Bart Rietjens
Bart Rietjens - Online Advertising Specialist

Als Online Advertising specialist bij Gonect weet Bart waar hij het voor doet; de doelen van de klant behalen. Met zijn scherpe oog voor detail en de voorliefde voor Google Ads, Amazon en Bing weet Bart de beste campagnes op te zetten.

LinkedIn

De laatste trends weten? Ontvang onze nieuwsbrief!

  • Je persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp