SSL-certificaat, maak je website veilig voor je klanten!

Door Gonect 9 februari 2017
Veilige website met SSL certificaat
Gebruikers van de internetbrowsers Google Chrome (versie 56 en hoger) en Firefox, krijgen voortaan te zien of een website veilig is of niet. Er wordt een waarschuwing getoond wanneer een website onveilig is en geen SSL-certificaat heeft. Heb je nog geen SSL-certificaat voor je website? Lees dan in deze blog wat dit is en of je er een moet aanschaffen voor jouw website.

 1. Wat is een SSL-certificaat?
 2. Google beloond veilige websites
 3. Hoe herken ik een veilige website?
 4. Bezoekers letten op de veiligheid van je website
 5. Hoe kan ik een SSL-certificaat kopen?
 6. Verschillende soorten SSL-certificaten
 7. Conclusie

Wat is een SSL-certificaat?

 • Een SSL-certifcaat versleuteld de gegevens tussen de server en de bezoeker.
 • Beschermt de gegevens van je klanten/bezoekers.
 • Een website met een SSL-certificaat heeft het HTTPS-protocol.
 • De browser toont aan of een website veilig is of niet.

Een SSL-certificaat verhoogd de veiligheid van een website door de gegevens te versleutelen. Op deze manier kunnen de gegevens niet worden gelezen door cybercriminelen die proberen om data te onderscheppen. Dit is met name belangrijk voor websites waar de gebruikers kunnen inloggen met een wachtwoord, of voor webshops. Deze gegevens moeten goed beschermd worden om te voorkomen dat deze cybercriminelen met je wachtwoord of betaalgegevens aan de haal gaan.

Google beloont veilige websites

Ten eerste maakt een SSL-certificaat je website veiliger voor je bezoekers, maar daarnaast maakt het je website ook nog eens beter vindbaar. Google beloont veilige websites namelijk met een hogere score in de zoekresultaten. Nu kun je hier geen wonderen van verwachten, want voor een goede vindbaarheid tellen veel meer factoren.

Hoe herken ik een veilige website?

Een veilige website, welke dus beschikt over een SSL-certificaat, wordt in de adresbalk aangeduid met ‘https’ in plaats van ‘http’. De extra ‘S’ staat voor secure en toont dus aan dat het om een veilige website gaat. Na de laatste browser-updates van Chrome en Firefox wordt het een stuk duidelijker gecommuniceerd naar de internetgebruikers. In de adresbalk wordt duidelijk aangegeven of een site veilig is of niet, zoals in onderstaande voorbeelden:

SSL veilig GonectSSL onveilig SSL niet veilig

Een veilige website laat een gesloten slotje zien met het woord ‘veilig’. Een website die niet veilig is, schrikt de bezoeker wellicht af, het staat er tenslotte niet voor niets.

  SSL niet veilig rondje Een ‘i’ in een rondje geeft aan dat het niet veilig is om gevoelige informatie in te vullen, zoals wachtwoorden.
    SSL niet veilig driehoek Een uitroepteken in een driehoek geeft aan dat de gehele website niet veilig is en dat je deze beter kunt vermijden.

Waarschijnlijk let je hier zelf ook al op wanneer je een wachtwoord of betaalgegevens moet invoeren. Doe je dit nog niet? Let dan vanaf nu extra goed op het beschermen van je gegevens.

Bezoekers letten op de veiligheid van je website

Steeds meer mensen letten hierop. Moeten gebruikers op jouw website vertrouwelijke gegevens invullen? Zorg er dan voor dat je een SSL-certificaat hebt. Heb je dit nog niet? Dan loop je een vergroot risico dat bijvoorbeeld je verkopen gaan dalen, want wanneer je bezoekers zien dat de website niet veilig is, zullen ze geen bestelling plaatsen. Niemand wil het risico lopen dat zijn of haar gegevens worden gestolen.

Hoe kan ik een SSL-certificaat kopen?

Je hebt besloten dat ook jouw website een SSL-cerficaat nodig heeft om de veiligheid te verhogen? Hoe stel je dit nu in? Het kopen of instellen van een SSL-certificaat gaat via de webhosting van je website, je kunt dus het beste contact opnemen met je websitebouwer of hosting bedrijf. Soms zit er zelfs al een SSL-certificaat bij je hosting inbegrepen, dan is het een kwestie van instellen. Moet je er nog een kopen? Dan heb je nog een keuze uit verschillende soorten.

Verschillende soorten SSL-certificaten

Er bestaan 3 verschillende soorten SSL-certificaten: domein, organisatie en uitgebreide validatie:

[table]
,Domein validatie,Organisatie validatie,Uitgebreide validatie
Beveiligingsniveau,Hoogst mogelijke encryptieniveau.,Hoogst mogelijke encryptieniveau.,Hoogst mogelijke encryptieniveau.
Gemiddelde prijs,Vanaf 8 euro per jaar. (Soms gratis),Vanaf 35 euro per jaar.,Vanaf 95 euro per jaar.
Wat wordt er gevalideerd?,Het recht op de domeinnaam is gevalideerd.,Domeinnaam en bedrijfsidentiteit zijn gevalideerd.,Grondige controle op de identiteit van het bedrijf.
Strenge validatie?,Snel geregeld zonder grondige controle.,Bedrijfsgegevens worden gevalideerd door de verstrekker van het certificaat.,Het kan i.v.m. de grondige controle even duren voordat het certificaat gecontroleerd en actief is.
Hoe herken je het certificaat?,Slotje en het woord ‘veilig’ in de adresbalk.,Slotje en het woord ‘veilig’ in de adresbalk.,De bedrijfsnaam komt in het groen in de adresbalk te staan.
[/table]

Conclusie

Een domein validatie is het goedkoopste en voor veel websites biedt dit voldoende bescherming. Voor webshops en websites die met vertrouwelijk informatie omgaan is het aan te raden om minimaal voor een organisatie validatie te kiezen, dit om meer veiligheid te kunnen garanderen. De uitgebreide validatie is het duurste SSL-certificaat en straalt het meeste vertrouwen uit door ook de bedrijfsnaam van de website in de adresbalk te tonen, zoals te zien is in onderstaande afbeelding. Door dit extra beetje vertrouwen gaan consumenten eerder over tot een aankoop.SSL veilig coolblue

Vandaag de dag is de beveiliging van websites erg belangrijk. Heb je nog geen SSL-certificaat, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk te regelen. Weet je niet goed welk certificaat het best geschikt is voor jou website? Of heb je hulp nodig bij het instellen? Neem dan gerust contact met ons op, dan zorgen we er samen voor dat ook jouw website weer veilig is!

Andere blogs

Wat zijn de mogelijkheden van Amazon adverteren
Amazon adverteren
Webshop
Amazon advertising. Wat zijn de mogelijkheden?
Door Bart Rietjens 12 mei 2020
Verkopen op Amazon
Amazon adverteren
Webshop