Nieuwe Facebook update: Live Video en Collages!

Gert Meeuws - Online Marketing Adviseur
Door Gert Meeuws 21 januari 2016
Nieuwe Facebook functies!
Vier maanden nadat Facebook live video streamen introduceerde voor bekende personen en andere populaire gebruikers op Facebook, is Facebook bezig om deze live video functie en een andere nieuwe functie genaamd ‘collages’, voor iedereen beschikbaar te stellen!

In deze blog

  • Facebook Live Video Functie
  • Facebook Collages
  • Het zakelijk gebruiken van deze functies

Hoe werkt deze nieuwe Live Video-functie van Facebook?

Stel je voor: je maakt iets heel erg bijzonders mee en je wil dit graag delen met je vrienden. Met de huidige functies van Facebook is het pas mogelijk hiervan een video te delen, nadat hetgeen je wilt delen al heeft plaatsgevonden. Straks, met de nieuwe live stream functie op Facebook, kun je dit live delen met je vrienden. Je maakt het moment dus echt samen mee. Dit ziet eruit zoals de afbeelding hieronder.

Facebook live video streaming screenshots

Deze nieuwe functie op Facebook wordt momenteel getest bij een kleinere groep gebruikers, maar Facebook is van plan deze functie uit te rollen voor het grote publiek. Het doel van deze functie, is het creëren van meer real-time content. Facebook gaat hiermee de concurrentie aan met apps zoals Periscope en Meerkat. Bekijk de onderstaande video over deze nieuwe functie van Facebook:

Door op het icoontje van live video te drukken (linker screenshot hierboven), kom je in een scherm waar je een omschrijving moet opgeven en waar je kan kiezen met wie je de video wil delen. Als je dan op ‘Go Live’ klikt, krijgt de geselecteerde doelgroep een melding (push notificatie) waarin kenbaar gemaakt wordt dat je ‘live’ bent. Zij kunnen dan de live stream bekijken en daar direct onder reageren. Je kunt zelfs zien hoeveel mensen en wie van je vrienden er meekijken. Nadat je klaar bent met de live video stream, wordt deze video omgezet in een bericht op je tijdlijn zodat jij en anderen de video nog eens terug kunnen kijken. Voor de mensen die deze live video’s niet willen missen, is het zelfs mogelijk om te abonneren op deze video’s zodat je daarvan op de hoogte gehouden wordt door Facebook.

Facebook Collages

Facebook collages

Herken je het dat je iets meegemaakt hebt en daar veel leuke foto’s en video’s van gemaakt hebt met je telefoon, maar dit niet samen in één bericht kan delen op Facebook? Daarvoor heeft Facebook een nieuwe functie bedacht: Collages. Deze functie geeft je de mogelijkheid om dat wat je meemaakt, volledig te delen zonder daarvoor meerdere berichten te moeten plaatsen. Zoals Facebook zegt: it allows you to share the whole story. Je kan dus het hele verhaal delen in één bericht.

Met deze nieuwe functie kun je foto’s en video’s automatisch door Facebook samen laten stellen tot een mooie collage die afspeelt in de tijdlijn als een soort van video. Je kan zelf de volgorde aanpassen en bepalen welke foto’s en video’s erin moeten zitten zodat de collage aansluit op jouw wensen.

Voor zakelijke pagina’s op Facebook is deze functie al beschikbaar. Daar is het mogelijk om 3 tot 7 foto’s samen te voegen tot een collage (video). De foto’s worden in de gemaakte video elk twee seconden afgespeeld. Met de wetenschap dat video’s veelal een hoger bereik hebben dan andere soort berichten (foto, link, tekst), is het de moeite waard om deze functie te gebruiken.

Hoe maak je zakelijk gebruik van bovenstaande functies?

Aangezien de functies nog niet definitief beschikbaar zijn voor iedereen, kunnen we slechts een aantal toepassingsgebieden bedenken op basis van wat we nu weten. Bijvoorbeeld als je bedrijf is genomineerd voor een prijs en je de uitslag daarvan live via je persoonlijke profiel wilt delen met je vrienden via de live video functie. Of je hebt een dagje teambuilding gehad van je werkgever waarvan je gedurende de dag foto’ en video’s gemaakt hebt. Je deelt dit in een collage en tagt daarin het bedrijf waarvoor je werkt.

Natuurlijk kunnen werknemers nu ook al berichten plaatsen over hun werkgever, alleen maken deze functies het wellicht wat interessanter om dit ook daadwerkelijk te doen. Werknemers kunnen het bedrijf hiermee helpen online bekendheid te krijgen. Let er wel op dat dit ook nadelen heeft aangezien je niet zelf in de hand hebt wat werknemers over het bedrijf plaatsen. Zorg daarom voor een duidelijk social media beleid en communiceer intern met de werknemers.

Heb je vragen over de bovenstaande nieuwe functies van Facebook, of wil je graag weten wat social media voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op of start een chat.

Andere blogs

Blog-audio-advertising-header-liggend
Social Media
Blog cover - eerlijk promoten afgeprijsde producten
E-mailmarketing
Google Ads
Online Marketing
Social Media