13 gratis manieren om meer volgers op Instagram te krijgen.

Gert Meeuws - Online Marketing Adviseur
Door Gert Meeuws 31 maart 2016
Meer volgers op Instagram
Je hebt een Instagram-profiel, plaatst regelmatig foto’s en video’s maar je krijgt niet voldoende likes en nieuwe volgers? Wij geven je hieronder 13 tips waardoor je meer volgers op Instagram krijgt!

1. Like foto’s van andere Instagram gebruikers.

Zoek op hashtags (#) die je doelgroep gebruikt en like veel willekeurige foto’s die je dan te zien krijgt. De personen die deze foto’s geplaatst hebben krijgen hier een melding van, waardoor jouw profiel onder de aandacht komt bij de persoon waarvan je de foto geliket hebt en dat levert je volgers op. Neil Patel heeft deze strategie onderzocht gebruikt en kwam erachter dat bij elke 100 likes, hij gemiddeld 6,1 nieuwe volgers erbij kreeg. Zoals je ziet moet je dus behoorlijk wat likes uitdelen voordat er volgers komen, maar je moet er iets voor doen, toch?

2. Promoot je Instagram profiel op andere social media kanalen. 

Publiek dat je elders opbouwt zoals op Facebook, Twitter of LinkedIn, kun je attenderen op het feit dat je ook op Instagram te vinden bent. Je kan ook foto’s die je op Instagram plaatst, via de Instagram app ook direct plaatsen op Facebook. Op Facebook komt er dan bij te staan dat de foto geplaatst is vanuit Instagram.

3. Geef reacties op foto’s van anderen.

Het liken van een bericht is makkelijk gedaan, maar als je echt de interactie wilt aangaan is het beter om een reactie achter te laten op foto’s.Je naam komt daardoor onder de foto te staan en valt ook bij andere mensen die de foto zien nog eens extra op. Plaats geen promotieberichten, maar deel je oprechte mening. Je zult zien dat gebruikers dit waarderen en dan zul je worden beloond met meer volgers.

4. Plaats foto’s op momenten dat je doelgroep online is op Instagram.

Dat klinkt vrij logisch, maar in de praktijk valt dat vaak nog tegen. Vroeg in de ochtend (voor het werk/school), rond het middaguur (pauze) en tegen de avond (na het werk) zijn over het algemeen goede momenten om te plaatsen. Echter is dit heel erg afhankelijk van je doelgroep. Mensen met een 9 – 5 baan zullen rond half 11 ’s ochtends niet op hun Instagram zitten. Later in de avond misschien wel!

Als je een bedrijfsprofiel hebt kun je in je statistieken heel makkelijk zien wanneer je volgers online zijn. Dit wordt per dag en per uur weergegeven. Kijk dus eens goed naar deze gegevens en ga hier mee aan de slag. Door de statistieken in de gaten te houden, kom je steeds meer te weten over je doelgroep. Plan desnoods berichten in via www.later.com zodat je minder ad-hoc hoeft te werken.

Beste tijden Instragram

5. Maak gebruik van hashtags op Instagram.

Plaats in je bericht hashtags om je foto/video bij het grotere publiek terecht te laten komen. Men zoekt namelijk op hashtags waardoor jouw foto/video gevonden kan worden. Denk aan populaire hashtags zoals #love, #photooftheday, #instagood, #nofilter enzovoorts. Nu zijn deze hashtags nog vrij algemeen, maar het is aan te raden om dit specifieker te maken. Zit je bijvoorbeeld in de meubel branche, dan kun je hashtags gebruiken zoals #vintagemeubels of #dressoir. Het gebruik van hashtags die passen bij je doelgroep, zorgt er natuurlijk ook voor dat je bij de juiste doelgroep onder de aandacht komt.

Er zijn veel verschillende apps en websites die je kunnen helpen met het vinden van de juiste hashtags. Typ bijvoorbeeld ”Hashtagger” in je app store en dan krijg je gelijk een lijst van apps die de zoektocht wat makkelijker maker. Ook biedt Instagram zelf de optie om te bepalen of een hashtag interessant is. Zo geeft Instagram altijd aan hoevaak de hashtag al is gebruikt. Op basis daarvan kun je een paar goede hashtags kiezen. Let echter wel op dat je niet te veel hashtags gebruikt, want dat wordt irritant.

Meer weten over het gebruik van hashtags? Check dan onze blog: Moet je hashtags gebruiken op Facebook, Instagram of Twitter?

6. Volg andere Instagram profielen.

Volg mensen uit je doelgroep in de hoop dat ze je terug volgen. Er worden ook vaak hashtags gebruikt zoals #followme, #followback of #followforfollow. Deze personen volgen je vaak terug als jij hen volgt. Let er wel op dat dit over het algemeen geen oprechte volgers zijn.

Instagram

7. Wees consistent in hetgeen je plaatst op Instagram.

Als je meer volgers wilt krijgen, kun je beter een bepaald thema kiezen. Kies bijvoorbeeld een onderwerp uit zoals eten, meubels, lifestyle, bier enzovoorts. Dit maakt het voor potentiële volgers duidelijk waarvoor ze jou moeten volgen en dit sluit dan ook beter bij hun interesses aan.

8. Analyseer je profiel op Instagram.

Maak gebruik van www.pikore.com om je profiel op Instagram te analyseren. Dit geeft je informatie over de voortgang en groei van je profiel. Daarnaast kun je daar zien welke foto’s de meeste likes en reacties krijgen. Gebruik deze informatie om daarvan te leren. Betere foto’s zorgen namelijk voor meer likes, reacties en volgers. Daarnaast is het ook goed om even kritisch naar je profielfoto en bio te kijken. Eerste indrukken zijn enorm belangrijk, dus denk goed na over je profielfoto en bio. Zorg voor een simpele, maar professionele profielfoto. Probeer hier kleine onleesbare tekst te vermijden, dit kun je beter in je bio verwerken. Vertel in je bio waarom mensen je zouden moeten volgen. Vertel bijvoorbeeld wat voor foto’s ze kunnen verwachten, wie je bent, waar je vandaan komt en waar ze meer informatie over je kunnen vinden (bijvoorbeeld je website). In je bio kun je ook hashtags en emoji’s gebruiken, dus probeer deze in je tekst te verwerken.

9. Laat andere (invloedrijke) personen jouw profiel taggen.

Vraag aan iemand anders met een profiel op Instagram om jou te vermelden en taggen in een bericht. Zo brengt die persoon je onder de aandacht bij anderen. Dit is natuurlijk vooral gunstig als die persoon veel volgers heeft, invloedrijk is en actief is in dezelfde branche als jij zelf of het bedrijf waarvoor je werkt. Laat hem/haar bijvoorbeeld foto’s maken over jouw bedrijf, product of dienst.

10. Gebruik de juiste kleuren op Instagram.

Plaats foto’s in blauwtinten die niet te donker zijn. Onderzoek toont namelijk aan dat foto’s in blauwtinten voor 24% meer likes zorgt dan andere kleuren zoals rood of oranje. Ook krijgen lichtere foto’s meer likes dan foto’s die vrij donker zijn.

11. Plaats foto’s met mensen op Instagram.

Uit onderzoek van Dan Zarella blijkt dat foto’s met gezichten voor 35% meer likes zorgt dan foto’s zonder gezichten. Probeer dus eens om de zoveel tijd een foto met mensen op Instagram te plaatsen. En vergeet dan ook niet om onderstaande tip toe te passen.

12. Tag anderen in de foto’s/video’s die je plaatst.

Het is niet alleen leuk om andere mensen bij je content te betrekken, maar het kan ook een mooie manier zijn om mensen even in het zonnetje te zetten of te bedanken. Als jij iemand in je foto of video hebt getagd, krijgen zij daar een melding van. Op deze manier komt je bericht bij meerdere mensen terecht.

13. Zorg ervoor dat men weet dat je op Instagram te vinden bent.

Mensen moeten weten dat je ergens actief bent, voordat ze je kunnen vinden. Plaats daarom het Instagram logo en je Instragam naam op bijvoorbeeld je offertes, website, visitekaartjes en e-mailhandtekening. Dit is een simpele manier om te laten weten dat je ook op Instagram actief bent. En voor het geval je het nog niet wist… ook wij zijn actief op Instagram! Check hier ons profiel.

Andere blogs

Blog-audio-advertising-header-liggend
Social Media
Blog cover - eerlijk promoten afgeprijsde producten
E-mailmarketing
Google Ads
Online Marketing
Social Media