Wat is een sitemap en heeft mijn website dit nodig?

Wat is een Sitemap?

Misschien heb je de term Sitemap al vaker gehoord. Zo niet, dan wordt het tijd om je toch eens in te lezen wat een Sitemap nu precies is. Een Sitemap is namelijk een belangrijk onderdeel voor de vindbaarheid van je website. Dus vraag je je af wat een Sitemap is? Of je website er al een heeft? Of waarom je deze nodig hebt? Je leest het in deze blog! 

  1. Wat is een Sitemap?
  2. Heb ik een Sitemap nodig?
  3. Een Sitemap XML of HTML?
  4. Heeft mijn website al een Sitemap.xml?
  5. Hoe maak ik een Sitemap.xml?
  6. Laat Google weten waar je Sitemap staat

Wat is een Sitemap?

Een Sitemap is een eenvoudige manier om Google en andere zoekmachines te vertellen over de verschillende pagina’s die je op je website hebt, die anders misschien over het hoofd worden gezien. Het is een overzicht van alle belangrijke pagina’s op je website. Je kunt de Sitemap ook zien als de inhoudsopgave van je website. Een Sitemap is dan ook erg belangrijk bij zoekmachine optimalisatie. 

Heb ik een Sitemap nodig?

Voor zoekmachine optimalisatie (SEO) is deze Sitemap erg belangrijk, want je vertelt hiermee aan zoekmachines – zoals Google – welke pagina’s belangrijk zijn om op te nemen in de zoekresultaten. Door Google precies te vertellen welke pagina’s opgenomen moeten worden, wordt dit proces versneld en zullen je pagina’s dus ook eerder vindbaar worden. Daarnaast kan Google dankzij de Sitemap ook de pagina’s op je website vinden waar geen interne links naartoe gaan, bijvoorbeeld de pagina’s die niet in je menu staan. Heb je geen Sitemap? Dan kan het zijn dat Google deze pagina’s niet vindt en dus niet opneemt in de zoekresultaten. Dus, heb je een Sitemap nodig? Ja, dit raden we voor iedere website aan.

”Heb ik een Sitemap nodig? JA”

Een Sitemap XML of HTML?

Als het over SEO gaat dan wordt met een Sitemap vrijwel altijd de Sitemap.xml bedoelt, maar er is ook nog een Sitemap.html. De XML Sitemap is de belangrijkste en wordt door Google gebruikt om je website te indexeren. De HTML Sitemap wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt. Het grootste verschil tussen deze twee is dat een XML Sitemap met name wordt gemaakt voor de zoekmachines, waar een HTML Sitemap gemaakt wordt voor de menselijke bezoekers op je website. Visueel is er dan ook een groot verschil, kijk maar eens naar onze Sitemaps:

Zoals je ziet is de XML Sitemap een stuk saaier, maar de HTML Sitemap ziet eruit zoals iedere andere pagina op onze website. XML is dan ook een ander bestandsformaat en is echt gericht op de zoekmachines. 

Heb ik beide Sitemaps nodig op mijn website?

Een XML Sitemap raden we dus voor iedereen aan, een HTML Sitemap is minder belangrijk. Toch kan een HTML Sitemap handig zijn voor je gebruikers, vooral wanneer je erg veel pagina’s hebt. De gebruiker kan dan de Sitemap.html gebruiken om snel de pagina te vinden waar hij of zij naar op zoek is. Voor SEO kan een HTML Sitemap ook nog toegevoegde waarde hebben, al is dit tegenwoordig niet meer heel veel. Ten eerste maakt een HTML Sitemap de linkstructuur platter, waardoor iedere pagina in slechts 2 klikken vanaf de homepage te bereiken is. En ten tweede waardeert Google het wanneer iedere pagina bereikbaar is via een klikbare link ergens anders op je website. De HTML Sitemap zorgt er dus voor dat iedere pagina zo een verwijzende link krijgt. 

Heeft mijn website al een Sitemap.xml? 

Heb je al een Sitemap.xml? Goed bezig! Weet je het niet? Dan is het belangrijk om te controleren of je er al een hebt. Om dit eenvoudig te controleren kun je de volgende website gebruiken: https://seositecheckup.com/tools/sitemap-test

Vul je website in, en de tool laat je weten of je een sitemap hebt, en waar je deze kunt vinden. 

Hoe maak ik een Sitemap.xml?

Als je website nog geen Sitemap heeft dan is het belangrijk om er een te (laten) maken. Als een websitebouwer je website heeft gemaakt dan kun je hier natuurlijk ook aan vragen of er een XML Sitemap kan worden toegevoegd. Ben je zelf de webbouwer? Dan zal je zelf aan de slag moeten gaan. Wanneer je WordPress gebruikt, dan kun je dit vrij eenvoudig implementeren met de Yoast SEO plugin. Deze plugin is niet alleen handig voor het toevoegen van een Sitemap, maar dit is in het algemeen een uitstekende SEO plugin voor WordPress! Voor Joomla gebruikers is de Sitemap van OSmap een aanrader. Gebruik je een ander CMS? Bekijk dan de documentatie van je CMS hoe je een Sitemap kan genereren. WordPress en Joomla gebruikers kunnen via onderstaande linkjes meer informatie vinden over het toevoegen van een XML Sitemap.

Laat Google weten waar je Sitemap staat

Na het toevoegen van een Sitemap kun je Google nog een handje op weg helpen. In plaats van geduldig afwachten tot Google je Sitemap heeft gevonden kun je via de Google Search Console aan Google vertellen waar je Sitemap te vinden is. Daarnaast zie je hier ook meteen of alle url’s uit de Sitemap goed geïndexeerd worden.

Google Search Console

Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het aanmaken van een Sitemap, of het indienen bij Google Search Console? Dan helpen we je hiermee graag op weg! Stuur ons gerust een berichtje via de chat of gebruik ons contactformulier.

14 december 2017


Team Gonect
Team Gonect - Online Marketing Bureau

Online succesvol worden? Wij helpen je daar graag mee! Het team van Gonect is expert op het gebied van SEO, SEA, Social Media en E-mailmarketing.

LinkedIn
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp