Waarom is social media zakelijk interessant?

Zakelijk social media

Het met één druk op de knop delen van een boodschap aan de doelgroep, is niet het enige voordeel van social media. Wereldwijd ontdekken steeds meer bedrijven hoe social media op allerlei vlakken bij kan dragen aan de groei van het bedrijf. Toch zijn er nog altijd mensen sceptisch over het zakelijk gebruiken van social media. Hier vind je 7 redenen waarom social media interessant kan zijn voor bedrijven.

De 7 redenen in deze blog:

  1. Doelgroep leren kennen via social media.
  2. Zeer specifiek bereiken van de doelgroep met advertenties.
  3. Verhogen van naamsbekendheid en het versterken van het imago/merk (branding).
  4. Werven van websitebezoekers en verhogen van de vindbaarheid in zoekmachines.
  5.  Het bieden van klantenservice via social media.
  6. Het verkrijgen van een groot bereik tegen lage kosten.
  7. Creëren van een groep loyale fans/ambassadeurs.

 

 1.  Social media is een ideale plek om de doelgroep te leren kennen.

Voor ieder bedrijf vergroot het kennen van de doelgroep, de kans op succes. Facebook geeft bijvoorbeeld door middel van statistieken veel informatie over je fans (geslacht, leeftijd, wanneer ze online zijn, locatie). Door de reacties van je doelgroep op je berichten te bekijken, kan er een goed beeld gevormd worden van aspecten die zich afspelen in het hoofd van jouw potentiële klanten wanneer zij in aanraking komen met jouw content zoals producten en diensten. Test verschillende berichten uit en analyseer de reacties. Gebruik deze kennis dan ook bij het ontwikkelen van producten/diensten en content.

 2.  Zeer specifiek bereiken van de doelgroep met advertenties op social media.

Doordat social media platformen, veel informatie over personen bevatten, biedt dit veel kansen voor adverteerders. Vooral Facebook is hiervoor zeer interessant. Zo kun je bijvoorbeeld advertenties richten op locatie, leeftijd, geslacht, interesses, functie, taal enzovoorts. Adverteren op Facebook kost tevens weinig geld in vergelijking met andere media en heeft een groot en zeer specifiek bereik. Bekijk hiervoor ook: 7 belangrijke factoren om succesvol te adverteren op Facebook.

3.  Verhogen van naamsbekendheid en het versterken van het imago/merk (branding).

Doordat mensen vaak op social media te vinden zijn, is dit een ideale plek om naamsbekendheid te verhogen en je merk te positioneren. Door met regelmaat effectieve berichten te plaatsen, gaan zij het bedrijf/merk onbewust steeds meer zien als een autoriteit in de markt.

Consumenten bekijken vaak social media profielen bij het maken van een keuze. Zo blijkt uit een onderzoek van Invesp, dat 78% van de respondenten zeggen dat social media berichten van bedrijven de aankoop beïnvloeden. Een professionele en goede social media strategie in dan belangrijk. Veel bedrijven hebben een statische website die weinig verandert en vooral laat zien dat een bedrijf bestaat en wat het doet. Social  media daarentegen bevat continue updates en laat zien dat een bedrijf actief en actueel is.

Social media kanalen

4.  Werven van websitebezoekers en verhogen van de vindbaarheid in zoekmachines.

Het actief inzetten van social media is een hele mooie manier om meer relevante bezoekers naar een website te krijgen om ze daar vervolgens over te halen tot een aankoop, contactmoment of een andere actie. Naast het verhogen van website traffic, is social media ook goed voor het verbeteren van de vindbaarheid in zoekmachines (SEO, search engine optimization). Als men veel over een bedrijf/merk praat op social media, is dat een positief signaal wat aangeeft dat het bedrijf/merk populair is en goede content heeft. Hoewel Google het niet officieel bevestigt, blijkt uit de praktijk dat activiteiten op social media een noemenswaardige invloed hebben op de vindbaarheid in zoekmachines.

 5.  Het bieden van klantenservice via social media.

Social media is snel, heeft veel gebruikers en is laagdrempelig. Daarom gebruiken veel mensen social media om vragen te stellen aan bedrijven, recensies te schrijven maar zeker ook om klachten te uiten. Social media is dan ook het ideale kanaal om deze (negatieve/positieve) berichten te beantwoorden, de klacht op te lossen en een negatief bericht met een juiste reactie een positieve wending te geven. Een snel en correct antwoord laat zien dat de klant en klachten/vragen serieus genomen worden en de mate van service hoog is.

 6.  Het verkrijgen van een groot bereik tegen lage kosten.

Met een sterke social media strategie worden veel relevante mensen bereikt. Goede content wordt veel gedeeld en zorgt voor interactie, dit resulteert in een hoog bereik. En het mooie van alles is, dat het op eigen arbeid na, een gratis marketingmiddel is! Ook bij het adverteren via bijvoorbeeld Facebook, worden tegen lage kosten, veel mensen bereikt die zo goed mogelijk aansluiten bij de doelgroep.

7.  Creëren van een groep loyale fans.

Mensen horen in het algemeen graag ergens bij. Zo ook op social media. Het actief inzetten van social media is een ideale manier om een community van loyale fans op te bouwen. Door (potentiële) klanten naar social media te krijgen en ze daar te bereiken met content, worden klantrelaties sterker, worden klanten loyaler en ontstaan er ambassadeurs van een bedrijf/merk en helpen zij mee bij de groei van het bedrijf/merk. Social media kan ook zeker verslavend zijn. Meer daarover vind je hier.

Kortom, social media is tegenwoordig niet meer weg te denken en is iets waar vrijwel elk bedrijf profijt van kan hebben. Ondanks het belang van social media, benutten veel bedrijven nog altijd niet het volledige potentieel van social media. Dit vereist creativiteit, passie, doorzettingsvermogen en toewijding om een groep fans op te bouwen en hen waardevolle content te blijven verschaffen. Bekijk goed wat de bedrijfsdoelen zijn en hoe social media hieraan kan bijdragen. Hulp nodig? Wij helpen graag! Neem contact met ons op voor meer informatie.

11 augustus 2015


Gert Meeuws - Social media & E-mailmarketing specialist

Als online marketeer bij Gonect Online Marketing gaat Gert dagelijks tot het uiterste om voor bedrijven het onderste uit de kan te halen met de online marketing-methoden van tegenwoordig. Dit op gebied van social media, e-mailmarketing, SEO en SEA.

LinkedIn
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp