YouTube SEO: vergroot de zichtbaarheid van je video’s

SEO
Door Gonect 19 september 2018
YouTube SEO
Videomarketing is een ontwikkeling die al een tijdje gaande is, maar dit is hét type content waarmee je in 2018 succes boekt. En vergis je niet, dit zal de komende tijd ook zo blijven. De grootste speler op de videoplatform markt is dan ook YouTube. Vrijwel iedereen is bekend met dit platform en wellicht heb jij zelf ook al een kanaal aangemaakt. Je bent misschien al wel bezig geweest met het maken van een video en hebt deze direct op YouTube geplaatst. Maar waar blijven de views? Je plaatst de video met goede hoop op je website en op je social media kanalen, maar helaas… geen views. Dat is natuurlijk erg vervelend, want je hebt er immers een hoop energie in gestopt. Deze blog helpt jou om hier verandering in te brengen, want heb je wel eens nagedacht over YouTube Search Engine Optimization, oftewel YouTube SEO? Nee? Dan gaan wij je nu vertellen hoe je je video’s kunt laten ranken.

  1. Gebruik de juiste zoekwoorden
    1. YouTube SEO zoekwoordenonderzoek
    2. Kijk naar de top video’s van je concurrenten
    3. Neem een kijkje in YouTube Analytics
    4. Google Search video zoekopdrachten
  2. Zorg voor een goede video
  3. Optimaliseer je YouTube video’s
  4. Promoot je video’s

Gebruik de juiste zoekwoorden

Optie 1: YouTube SEO zoekwoordenonderzoek

Zoals je misschien wel weet, is YouTube de op één na grootste zoekmachine, wordt er dagelijks ruim 576.000 uur aan video geüpload en heeft het kanaal ruim 1,8 miljard maandelijkse gebruikers. De cijfers liegen er niet om. YouTube is populair! Daarom is het verstandig om YouTube SEO goed aan te pakken en de term zegt het eigenlijk al; YouTube SEO is het vindbaar maken van video’s op YouTube. 

Voordat je klakkeloos je video’s op YouTube gaat plaatsen, is het goed om eerst te kijken naar video-zoekwoorden. Hiervoor ga je een video-zoekwoordenonderzoek doen. Dit is een onderzoek waarin je kijkt naar woorden en zinnen die mensen gebruiken om online naar video-inhoud te zoeken. Het is dus belangrijk om zoekwoorden te gebruiken die een potentiële klant zou kunnen gebruiken. Alleen op die manier wordt je video bovenaan in de zoekresultaten weergeven.

Er zijn enkele manieren waarop je zo’n video-zoekwoordenonderzoek kunt doen. Allereerst kun je gaan kijken naar YouTube Autocomplete. Je typt simpelweg termen in de zoekbalk van YouTube in en YouTube Autocomplete suggereert de meest populaire zoekwoorden. Dit is dus een mooie manier om te kijken waar op wordt gezocht.

Youtube Autocomplete

Echter vergt dit handmatig veel werk, als je alle interessante zoekwoorden wilt uitzoeken. Een andere manier is door gebruik te maken van een YouTube keyword tool, zoals Keyword Tool. Deze website biedt honderden suggesties die verband houden met jouw zoekterm. Hierbij krijg je in een oogopslag te zien op welke zoektermen wordt gezocht. Je kunt hierbij zelfs inzicht krijgen in de zoekvolume, CPC en competitie. Echter moet je daarvoor wel de PRO versie aanschaffen.

YouTube Keyword Tool

Een andere populaire tool voor zoekmachine optimalisatie is Ahrefs. Zij hebben sinds januari 2019 de YouTube Keyword Research Tool geïntegreerd. Als je eenmaal bent ingelogd en toegang hebt tot je dashboard, kun je bij Keyword Explorer voor YouTube kiezen. Het enige wat je hoeft te doen is zoektermen intypen en Ahrefs doet het harde werk voor je. Ook bij Ahrefs heb je een account nodig, maar gelukkig bieden ze wel een proefaccount aan.

Ahrefs YouTube keyword explorer tool

Dit is een preview van de Ahrefs YouTube keyword explorer

Optie 2: Kijk naar de top video’s van je concurrenten

Vrijwel ieder bedrijf heeft concurrenten en daar kun je dan ook van leren! Het kijken bij concullega’s zorgt voor extra inspiratie. Dus, wat kun je het beste doen? Ga naar het YouTube kanaal van je concurrent. Kies een bedrijf dat ongeveer hetzelfde formaat heeft als jouw bedrijf en zoek naar goede voorbeelden. Ga vervolgens naar hun video’s en sorteer deze op ‘’Meest populair’’. Dan krijg je een overzicht van de meest bekeken video’s. Neem dan eens een kijkje naar de zoekwoorden die zij gebruiken in de titel en de beschrijving. Voor je het weet heb je een mooie lijst met zoekwoorden waarmee jij je video’s kunt optimaliseren.

Optie 3: Neem een kijkje in je statistieken op YouTube Analytics

Je eigen YouTube Analytics is een mooie plek om te kijken naar mogelijke zoekwoorden. Dat komt omdat YouTube Analytics precies laat zien welke zoektermen mensen gebruiken om je video’s te vinden. Hoe kom je bij deze statistieken terecht?

    1. Ga naar je YouTube kanaal toe
    2. Ga vervolgens naar de creator studio
    3. In de linkerkolom vind je Analytics
    4. Vervolgens ga je naar de optie Verkeersbronnen
    5. Als laatste selecteer je de optie YouTube-zoekopdracht
    6. Et voila, dan vind je een lijst met de termen waar men op zoekt

Zoekwoorden YouTube Analytics

Optie 4: Google Search video zoekopdrachten

De eerste stap is natuurlijk om te kijken naar het ranken van je video in YouTube. Echter is het nóg beter als je het ook voor elkaar krijgt om de video te laten ranken in Google Search. Om dit voor elkaar te krijgen, ga je op zoek naar veel gebruikte videozoekopdrachten. Wellicht heb je het al gemerkt, maar Google weergeeft niet voor iedere zoekterm een video. Daarom moet je op zoek gaan naar bepaalde zoektermen waarbij wél een video wordt weergegeven. De video’s worden meestal weergegeven op termen zoals: Reviews, tutorials, grappige video, diy of alles wat sportgerelateerd is. Het wordt weergegeven op elk onderwerp waarbij een video logisch is. Ga dus eens testen met bepaalde zoektermen en kijk wanneer een video wordt weergegeven. Zo zie je dat bij ”Instagram-tips” geen videoresultaten worden weergegeven, maar bij ”Instagram tutorial” weer wel. 

Zorg voor een goede video

Tot 2012 werd het aantal video-weergaven beschouwd als de belangrijkste factor voor de YouTube ranking. YouTube besefte echter dat het aantal weergaven geen goede indicatie is voor relevantie of kwaliteit, dus heeft hier veranderingen in aangebracht. Over het algemeen is namelijk de tijd die een kijker blijft om een video te kijken een betere maatstaf voor relevantie. Daarom introduceerde Youtube een nieuw algoritme in het laatste kwartaal van 2012. Zo gingen ze meer richten op video-inhoud die ervoor zorgden dat mensen langer op YouTube bleven. Op deze manier worden de meeste interessante video’s als eerste weergegeven. Zoals het met ieder algoritme gaat, kunnen we alleen maar gissen wat we kunnen doen om bovenaan in de zoekresultaten te staan. Het is dus belangrijk dat je een video uploadt dat mensen blijft boeien en ook op YouTube houdt. Maar hoe creëer je deze betrokkenheid bij je video’s? Net als bij het inrichten van een goede landingspagina is het bij YouTube SEO belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

  1. Geef een korte samenvatting waarin je uitlegt waar de video over gaat. Het is namelijk zo dat ruim 20% van de mensen na 10 seconden de video alweer verlaten. Dit komt omdat het niet is waar ze naar op zoek waren.
  2. Zorg dat je na de opsomming gelijk overgaat op de content. Is het doel van je video om mensen tips te geven? Begin dan gelijk met de tips en ga niet eerst de geschiedenis van je bedrijf vertellen. Daar zit men niet op te wachten.
  3. Gebruik open loops in je video. Dit zijn korte introducties over hetgeen wat later in de video komt. De mensen die daar nieuwsgierig naar zijn blijven je video kijken en dit zorgt ervoor dat je video beter wordt bekeken.

Het allerbelangrijkste is dat je video waarde biedt en dat men wilt blijven kijken. YouTube biedt namelijk waarde aan interactie en dat wordt dus ook meegerekend als de kijktijd. Er zijn ook een paar andere factoren die helpen bij het ranken van je video:

  1. Video commentarenAls iemand een reactie onder je video zet, dan krijgt YouTube een seintje dat je video interactie heeft. Dit is goed voor de ranking, dus probeer er voor te zorgen dat mensen een reactie onder je video plaatsen.
  2. AbonnerenJe ziet het wel vaak voorbij komen dat mensen aan het einde van de video vragen om het kanaal te volgen. Dit is geen verkeerde tactiek, aangezien het abonneren op een kanaal – na het kijken van de video – een teken geeft dat je video’s goed zijn.
  3. Video’s delenHet is altijd een goed teken als video’s worden gedeeld, want dit wordt vaak alleen gedaan als men de video waardeert. Probeer er dus voor te zorgen dat men de video op andere kanalen deelt.
  4. Thumbnails en titelsHoe aantrekkelijker een video eruit ziet, hoe eerder men er op klikt. Zorg er dus voor dat je een duidelijke thumbail (afbeelding bij de resultaten) hebt en dat de titel uitlokt om door te klikken.

Optimaliseer je YouTube video’s

Je kunt er zelf een hoop aan doen om je video’s zo opvallend mogelijk te maken. YouTube biedt dan ook mooie oplossingen om meer SEO-waarde aan je video’s te geven. We gaan ze even een voor een uitleggen:

1. Geef je video een duidelijke bestandsnaam.

Het klinkt misschien gek, maar het is echt waar. YouTube schijnt de bestandsnaam van je video heel belangrijk te vinden. Sla je video dus op onder een naam waar de belangrijkste zoekwoorden in terugkomen.

2. Zorg voor een aantrekkelijke titel

Zorg ervoor dat de titel van je YouTube video minstens 5 woorden lang is. Op die manier kun je je zoekwoorden er goed in verwerken. Probeer er voor te zorgen om je zoekterm aan het begin van je titel te zetten. Dit zorgt voor een minimale boost.

3. Schrijf een duidelijke beschrijving

Veel bedrijven vergeten om gebruik te maken van dit waardevolle stukje tekst. De beschrijving zorgt er namelijk voor dat YouTube weet waar jouw video over gaat. En het spreekt voor zich dat als YouTube weet waar de video over gaat, deze ook hoger wordt gerankt. Daarom zijn er enkele tips die je kunnen helpen bij het schrijven van je beschrijving:

  • Probeer je belangrijkste zoekterm in de eerste 25 woorden te zetten.
  • Zorg ervoor dat de beschrijving minstens 250 woorden lang is.
  • Probeer je zoekterm er 2-4 keer in te laten verschijnen.
  • Benoem ook je andere sociale kanalen en je website aan het einde van je beschrijving.

4. Noem je zoekwoorden in je video

Je hebt misschien al gemerkt dat YouTube sommige video’s automatisch ondertitelt. Over het algemeen zijn ze hier vrij accuraat in, maar het kan ook zijn dat sommige woorden niet goed worden opgepakt. Het scheelt dus al een hoop, als je heel duidelijk je zoekwoorden zegt in de video. Maar het is echter ook slim om nogmaals naar je ondertiteling te kijken. Klopt deze niet? Dan kun je deze handmatig aanpassen bij het bewerken van je video.

5. Voeg enkele YouTube tags toe

Tags helpen YouTube bij het begrijpen van je video. Bij het uploaden van de video heb je de optie om enkele tags toe te voegen en het is goed om deze in te vullen. Dit heeft minimaal effect op je SEO, maar dit is nog geen minuutje werk. Het toevoegen van tags kan echter wel effect hebben op de video’s aan de sidebar. Dit zijn de video’s die worden gesuggereerd. Maar aan welke woorden moet je echter denken?

  • De eerste YouTube tag is meestal het exacte zoekwoord (bijvoorbeeld: ‘’SEA’’)
  • Daarnaast voeg een paar variaties toe die betrekking hebben op dat woord (bijvoorbeeld: ‘’Google AdWords adverteren’’)
  • Voeg daarna een paar tags toe die betrekking hebben op de rest van je video (bijvoorbeeld: ‘’Microsoft adverteren’’, ‘’display adverteren’’)

Over het algemeen is het niet lastig om YouTube tags (ook wel eens labels genoemd) te bedenken voor je video, aangezien je zoekwoorden moet gebruiken die je video beschrijven. Wil je toch graag weten wat je concurrentie doet? Dan kun je de volgende stappen ondernemen:

  • Stap 1. Ga naar de meest bekeken video van je concurrent
  • Stap 2. Klik naar de video op de rechtermuisknop en selecteer ‘’paginabron weergeven’’
  • Stap 3. Op de paginabron gebruik je Ctrl + F om op het woord ‘’Keywords’’ te zoeken.

Tags YouTube video

Promoot je video’s

Voordat YouTube je video kan gaan ranken, moet je natuurlijk wel views hebben. Het is dus belangrijk om mensen op de hoogte te brengen van je video. Je hebt er namelijk moeite en tijd in gestoken, dus je wilt ook wel dat de video onder de aandacht komt. Zo kun je onder andere het volgende doen:

  • Deel de video op je social media kanalen
  • Sluit de video in (dit wordt ook wel embedden genoemd) en plaats deze op je blogpagina
  • Link naar de video in je e-mail handtekening
  • Promoot je video op FAQ-pagina’s en help anderen een handje

Alle kleine beetjes helpen, dus dit zijn mooie manieren om je video onder de aandacht te brengen. Probeer dit echter wel bij je doelgroep onder de aandacht te brengen. Zij zullen de video het langs bekijken wat weer een positief effect heeft op de gemiddelde kijktijd.

Ga jij met YouTube SEO aan de slag?

Je kunt simpelweg een video op YouTube plaatsen, maar als je het écht goed wilt aanpakken, is een waterdichte strategie noodzakelijk. En Gonect kan natuurlijk helpen met het vormgeven en uitvoeren van die strategie. Dus wil je graag weten hoe je hier actiever mee om kunt gaan? Kom dan eens sparren bij ons in Someren op kantoor!

Andere blogs

structured-data-blog
Online Marketing
SEO
Structured Data
Structured data: spreek dezelfde taal als Google
Eddie van Leuven - SEO Specialist
Door Eddie van Leuven 23 november 2023
Waarom je e-mailmarketing moet combineren met SEO
E-mailmarketing
SEO
Waarom je mailmarketing moet combineren met SEO
Gert Meeuws - Online Marketing Adviseur
Door Gert Meeuws 9 december 2020