Affiliate marketing tips voor beginners

Door Gonect 28 december 2017
Wil jij online geld gaan verdienen met jouw website? Dan is affiliate marketing misschien wel dé methode waar je naar op zoek bent! Affiliate marketing is een relatief goedkope manier om online geld te verdienen.  Een voorraad is bij affiliate marketing niet nodig, waardoor er geen financiële risico’s aanwezig zijn. Wil jij een eigen affiliate website starten? Lees dan zeker verder. In deze blog gaan we bekijken hoe jij succesvol jouw eigen affiliate website kan opstarten.

 1. Wat is affiliate marketing?
 2. Hoe werkt affiliate marketing?
 3. 7 stappen om te beginnen met affiliate marketing
  1. Bepaal je affiliate marketing niche
  2. Kies een domeinnaam en webhosting
  3. Bouw je affiliate website
  4. Plaats content op je affiliate website
  5. Schrijf je in bij diverse affiliate programma’s
  6. Maak gebruik van Analytics
  7. Promoot je affiliate website of je artikelen
 4. Geld verdienen met affiliate marketing
 5. Een veelgemaakte fout bij affiliate marketing

Wat is affiliate marketing?

Om te kunnen starten met een eigen affiliate website, moet je natuurlijk eerst goed weten wat affiliate marketing is. Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij vier partijen betrokken zijn. Dit zijn de adverteerder, de affiliate (dit ben jij), een affiliate netwerk en natuurlijk de consument. De affiliate promoot de producten van een adverteerder. Als dank voor het promoten ontvangt de affiliate vervolgens een commissie (marge) van de adverteerder. De affiliate ontvangt deze commissie wanneer de consument dankzij de affiliate een aankoop doet bij de adverteerder. Een affiliate netwerk is er om alle verkopen te registreren.

Om je een duidelijk beeld te geven over de verschillende rollen bij affiliate marketing gaan we deze rollen doornemen. Dit doen we eerst aan de hand van een korte uitleg per rol. Vervolgens staan de rollen in een case verwerkt zodat het allemaal nog duidelijker wordt.

De affiliate

Dit ben jij! Als affiliate ondersteun je als het ware de adverteerder bij het verkrijgen van nieuwe klanten. Wanneer een door de affiliate gegenereerde website bezoeker een aankoop doet bij de adverteerder, dan krijgt de affiliate hier een bepaalde commissie voor. Hoe je dit allemaal kan realiseren? Dat is iets waar we later in deze blog dieper op in gaan.

De adverteerder

De volgende deelnemer die we behandelen is de adverteerder. Adverteerders zijn vaak webshops, zij bieden online producten of diensten aan. Een adverteerder stelt promotiemateriaal (bijvoorbeeld banners) ter beschikking voor de affiliate. Maar waarom doet een adverteerder dit? Het doel van adverteerder is om extra verkeer en meer sales te genereren. Door goed promotiemateriaal ter beschikking te stellen en door interessante commissies te geven, wordt het voor de affiliate aantrekkelijk om bezoekers te genereren voor de adverteerder.

Het affiliate netwerk

Een affiliate netwerk is als het ware de schakel tussen de affiliate en de adverteerder. Het affiliate netwerk legt vast voor welke verkopen welke affiliate verantwoordelijk is. De affiliate kan bij het affiliate netwerk bijvoorbeeld kijken hoeveel verkopen er via de website van de affiliate zijn gegenereerd en wat dit heeft opgeleverd.

De consument

De consument is de belangrijkste schakel voor jou als affiliate. Jij moet ervoor zorgen dat er op jouw website nuttige content te vinden is. Deze content moet de consument vervolgens triggeren om door te klikken naar de website van de adverteerder. Wanneer er door de consument een aankoop wordt gedaan op de website van de adverteerder is de cirkel rond en ontvangt de affiliate een commissie over deze aankoop.4 rollen affiliate marketing

Case affiliate marketing rollen

Nu gaan we de rollen doornemen aan de hand van een case. In deze case is Mike de affiliate en hij heeft een eigen affiliate website namelijk www.Sport-en-Afvallen.nl. Op zijn website schrijft Mike artikelen over de producten van Betersport, waardoor Betersport hier de adverteerder is. Betersport is aangesloten bij het affiliate netwerk van Tradetracker, waardoor Tradetracker in deze case het affiliate netwerk is.

Mike heeft een eigen affiliate website www.Sport-en-Afvallen.nl. Op deze website schrijft hij diverse artikelen die van meerwaarde zijn voor zijn doelgroep. Zo vergelijkt hij onafhankelijk de top 5 crosstrainers, maar heeft hij ook productpagina’s zoals de pagina voor het type crosstrainer genaamd Focus Fitness Fox 5. Het doel achter deze pagina’s is om van meerwaarde te zijn voor de websitebezoeker. Websitebezoekers moeten op de affiliate website kunnen lezen over zaken waar zij meer van willen weten.

Om geld te kunnen verdienen met de webstie www.Sport-en-Afvallen.nl moet Mike zijn website aanmelden bij een affiliate netwerk. De producten waar Mike op zijn website over schrijft worden onder andere aangeboden door Betersport. Nu Mike dit weet gaat hij kijken bij welk affiliate netwerk Betersport is aangesloten. Door dit op te zoeken op het internet is Mike erachter gekomen dat Betersport is aangesloten bij het affiliate netwerk Tradetracker. Mike meldt zich aan als affiliate bij Tradetracker. Vervolgens gaat Mike zich aanmelden bij een adverteerder (Betersport)  en wacht hij tot hij wordt geaccepteerd als affiliate. Wanneer Mike eenmaal is geaccepteerd door de adverteerder heeft hij beschikking over het promotiemateriaal (bijvoorbeeld banners) van de adverteerder. Daarnaast kan Mike nu unieke affiliate links maken die hij kan plaatsen op zijn eigen website. Deze linkjes zullen de bezoekers vervolgens direct doorsturen naar de website van Betersport. Doordat dit unieke links zijn kan Tradetracker herkennen dat deze website bezoeker van Betersport, afkomstig is van de website van Mike. Wanneer deze bezoeker een aankoop doet op Betersport, krijgt Mike een commissie over de verkoop.

Het doel van Mike is dus dat de bezoekers van zijn website klikken op deze links en vervolgens een aankoop doen bij Betersport. Wanneer een oorspronkelijke websitebezoeker van Mike een aankoop doet bij Betersport, dan krijgt Mike een bepaalde commissie. Een commissie is een marge/ percentage van het verkoopbedrag. Mike krijgt deze commissie omdat hij Betersport heeft geholpen aan een nieuwe verkoop. Alle aan Mike te danken verkopen van Betersport worden door Tradetracker geregistreerd en bijgehouden. Mike kan bij Tradetracker in een overzichtelijke weergave zien hoeveel verkopen er dankzij zijn website zijn gerealiseerd en wat dit voor hem heeft opgeleverd.

Hoe werkt affiliate marketing?

Aan de hand van de onderstaande afbeelding wordt schematisch uitgelegd hoe affiliate marketing precies in zijn werk gaat.

Hoe werkt affiliate marketing?

 1. De affiliate meldt zich aan bij een adverteerder.
 2. De affiliate plaatst op zijn website affiliate linkjes naar de website van de adverteerder.
 3. De consument komt op de website van de affiliate.
 4. De consument klikt op de unieke affiliate linkjes en gaat naar de website van de adverteerder.
 5. De affiliate cookie wordt opgeslagen op de computer van de consument.
 6. De consument koopt een product op de website van de adverteerder.
 7. De verkoop wordt geregistreerd door het affiliate netwerk
 8. De affiliate ontvangt commissie over de verkoop en het restant van de omzet gaat naar de adverteerder.

7 stappen om te beginnen met affiliate marketing

We weten nu wat affiliate marketing is en hoe het werkt. Maar hoe begin je met een eigen affiliate website? Dit gaan we in de volgende zeven stappen behandelen, zodat jij ook kunt beginnen met het opstarten van jouw eigen affiliate website.

1. Kies je affiliate marketing niche

Om te beginnen met affiliate marketing moet je een niche kiezen om je op te richten met jouw website. Welke? Dat maakt in principe niet heel veel uit. Er moeten natuurlijk wel kansen zijn bij de door jou gekozen niche. Zo moet er markt zijn voor de onderwerpen waarover je gaat schrijven en moeten er adverteerders zijn die jij als affiliate kunt gebruiken. Naast dat er kansen moeten zijn in de niche die je kiest, is het wel erg mooi meegenomen als je de niche zelf ook erg interessant vindt en dat je er al het een en ander over weet. Je moet tenslotte nog erg veel content gaan schrijven. Wanneer je het onderwerp zelf niet interessant vindt, dan wordt het schrijven van content er zeker niet leuker op.

2. Domeinnaam en webhosting

Wanneer je een kansrijke en voor jou interessante niche hebt gekozen, weet je ook welke richting je op wilt met je domeinnaam. Je domeinnaam zegt namelijk iets over de onderwerpen op jouw website. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een goede domeinnaam?  Het is bij het kiezen van een domeinnaam belangrijk dat hij zowel gemakkelijk te onthouden als gemakkelijk te typen is. Daarnaast is het ook belangrijk dat er zoekvolume zit op een domeinnaam. Hoe meer er op gezocht wordt, hoe vaker jouw website wordt getoond. Om te kijken hoeveel er gezocht wordt op bepaalde woorden kun je een zoekwoordonderzoek doen. Vervolgens kijk je of je met de relevante zoekwoorden een domeinnaam kunt maken. Dit kan bijvoorbeeld op SIDN.

Wanneer je een domeinnaam gekozen hebt, ga je deze vastleggen bij een webhosting partij. Hierbij is het aan te raden, zeker voor beginners, om te kiezen voor gebruiksvriendelijke webhosting. Dit is aan te raden omdat je hiervoor niet al te veel technische kennis nodig hebt.

3. Bouw je affiliate website 

Om je affiliate website te bouwen is het, met name in de beginfase, aan te raden om te starten met een gratis website in bijvoorbeeld WordPress of in een ander CMS. Wanneer je het maken van jouw website meteen op en top wilt aanpakken dan kun je er ook voor kiezen om de website te laten bouwen door een webbouwer. Dit kan duur worden en het is niet direct nodig. Als beginnend affiliate marketeer leer je door te doen, hiervoor biedt een van de gratis WordPress thema’s meer dan voldoende mogelijkheden. Een WordPress thema is een template waarop jij jouw website inricht.

Het kiezen van het juiste WordPress thema voor jouw website kan echter wel wat tijd in beslag nemen. De gratis thema’s hebben allemaal andere mogelijkheden, het kan dus even zoeken zijn voordat je het thema hebt gevonden dat perfect aansluit op die ideeën die jij hebt met jouw website. Als je eenmaal het juiste thema hebt gevonden, dan is de rest een fluitje van een cent. Je hebt namelijk de basis van je website al staan. Nu hoef je slechts nog enkele tekstaanpassingen te doen en wat plaatjes te vervangen en de basis van je website staat. 

4. Content, content en nog eens content 

Oké, al het voorwerk voor een succesvolle affiliate website is nu gedaan. Nu kan het echte werk beginnen en moet je gaan bewijzen een echte affiliate marketeer te zijn. De volgende stap is namelijk om je website te vullen door zo veel mogelijk leuke, informatieve en relevante content te schrijven. Begin niet blind met het schrijven van content. Om bezoekers naar je website te krijgen moet er namelijk wel gezocht worden op de content die je schrijft. Hiervoor is het slim om voorafgaand aan het schrijven van content een zoekwoordenonderzoek te doen. Dit kan eenvoudig met de zoekwoordplanner.

Na dit zoekwoordonderzoek kan het schrijven van content beginnen. Schrijf content waarvan jij denkt dat die content van meerwaarde is voor je websitebezoekers.

5. Schrijf je in bij diverse affiliate programma’s 

Wanneer je al wat content voor je website geschreven hebt, is het tijd om jouw website aan te melden bij verschillende affiliate programma’s. Bekende affiliate netwerken zijn bijvoorbeeld Zanox, Daisycon en TradeTracker. Naast deze affiliate netwerken zijn er ook websites die zelf een affiliate programma hebben zoals Bol.com en Coolblue. Wanneer je bent ingeschreven bij deze affiliate netwerken ga je op zoek naar een partij die geschikte producten aanbiedt in jouw niche. Wanneer je geschikte partijen hebt gevonden meld je jouw website aan bij die affiliate programma’s. Nadat je jouw website hebt aangemeld wacht je totdat de adverteerder jouw website heeft geaccepteerd. Eenmaal geaccepteerd dan heb je beschikking over het promotiemateriaal van de adverteerder en kun je in het product feed van de adverteerder op zoek gaan naar de producten die jij wilt verkopen via jouw site. Daarnaast is het nu mogelijk om jouw unieke links te creëren die je kunt plaatsen op je website.

6. Analytics, meten is weten 

Wanneer je bezoekers op je website hebt, dan wil je natuurlijk ook dolgraag het gedrag meten. Met dank aan de gegevens die je meet, kun je namelijk gefundeerde beslissingen nemen over de toekomst van je website. Al je website-statistieken meet je met behulp van Google Analytics. Zo kun je met Analytics meten hoeveel bezoekers je hebt gehad, hoe deze bezoekers op je website terecht zijn gekomen, via welke zoekwoorden, hoe lang bezoekers op je website zijn gebleven en bijvoorbeeld op welke pagina’s bezoekers hebben gezeten.

7. Promoot je website of je artikelen 

Zijn je artikelen interessant genoeg voor jouw website bezoekers en zie je dat ze doorklikken naar de adverteerder? Dan kun je er voor kiezen om het aantal websitebezoekers een flinke boost te geven door je website of sommige artikelen te promoten. Dit doe je door middel van advertenties op bijvoorbeeld Microsoft Ads (voorheen Bing Ads), Google ads of social media. Hier is het mogelijk om hele specifieke advertenties te maken. Het grote voordeel bij adverteren is dat je meteen bovenaan staat in de zoekresultaten. Helemaal wanneer je net bent gestart met je website, is de organische vindbaarheid in de meeste gevallen nog niet optimaal. Met dank aan advertenties is het dus toch mogelijk om bovenaan te staan in de zoekresultaten.

Geld verdienen met affiliate marketing

Hoe verdien je geld met affiliate marketing? Affiliate marketing is gebaseerd op het no cure no pay principe. Dit betekent dat de affiliate alleen een vergoeding krijgt van de adverteerder wanneer hij een bepaalde dienst tot een goed einde heeft gebracht. Er zijn vijf verschillende verdienmodellen bij affiliate marketing.

 • Pay per click

Hierbij wordt een vast bedrag uitgekeerd per klik op het promotiemateriaal van de adverteerder. Dit promotiemateriaal kan zowel een banner als een tekstlink zijn.

 • Pay per lead

De affiliate krijgt geld uitgekeerd voor een lead wanneer de bezoeker via de affiliate contact op heeft genomen met de adverteerder. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een contactformulier in te vullen.

 • Pay per sale  

Dit is de meest voorkomende methode. De affiliate krijgt bij deze methode een vergoeding zodra de bezoeker via de affiliate voor directe omzet zorgt. Dit betekend in praktijk dus meestal een verkoop van een product aan de bezoeker. De affiliate krijgt vaak een percentage van het verkoopbedrag.

 • Pay per view

Bij deze methode krijgt de affiliate een vergoeding uitgekeerd per keer dat een advertentie bekeken is.

 • Cost per mile

Bij dit verdienmodel wordt er een bedrag uitgekeerd aan de affiliate wanneer een (banner) advertentie 1000 vertoningen heeft.

Een veelgemaakte fout bij affiliate marketing

Op het internet zal je vast wel gelezen hebben dat je met affiliate marketing heel gemakkelijk geld kunt verdienen. Dit klopt, maar je hebt er wel geduld voor nodig en je zult er hard voor moeten werken. Veel startende affiliates lezen de succesverhalen op internet waar bakken met geld verdiend wordt dankzij affiliate marketing. Zij gaan dit geloven en wanneer ze na drie weken nog geen resultaat zien, zullen ze hun hoofd laten hangen en opgeven. Laat echter de moed niet handen wanneer jouw website nog niet meteen iets oplevert. Wanneer je doorzet zal jouw succes van zelf komen.

Wanneer je start met affiliate marketing duurt het een tijdje voordat jij jouw eerste verkoop zal genereren. Geef daarom niet op. Focus jezelf, denk op de lange termijn en gooi de ‘ik word snel rijk’ gedachte overboord. Jouw succes gaat komen, maar om dit succes te genereren moet je wel heel wat werk verrichten. Geef daarom niet op en leer van je fouten. 

Mocht je nog vragen hebben over affiliate marketing of andere online marketing activiteiten, neem dan gerust contact met ons op!

Andere blogs

Wat zijn de mogelijkheden van Amazon adverteren
Amazon adverteren
Webshop
Amazon advertising. Wat zijn de mogelijkheden?
Door Bart Rietjens 12 mei 2020
Verkopen op Amazon
Amazon adverteren
Webshop