SEO én SEA. Hoe zorg je voor een goede strategie en samenwerking?

Door Bart Rietjens 7 september 2020
SEO + SEA Samenwerking
Iedere seconde worden er zo’n 85.000 zoekopdrachten ingetypt in Google. Dit biedt enorme kansen voor bedrijven om zichtbaar te worden op het moment dat de doelgroep op zoek is naar diensten of producten.

Door SEO én SEA in te zetten, benut je jouw kansen optimaal. Maar hoe zorg je ervoor dat je het maximale uit deze online combinatie haalt?

Dat leg ik je graag uit in dit artikel.

Inhoudsopgave:

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen SEO en SEA?

SEO en SEA zijn niet hetzelfde. Sterker nog, op veel vlakken zijn ze compleet anders. Dat is misschien wel de reden waarom je op deze blog terecht bent gekomen. Een andere denk-en werkwijze maakt samenwerken namelijk al snel lastig.

Om te begrijpen waarom deze samenwerking lastig kan zijn, is het belangrijk om de verschillen duidelijk in kaart te hebben. Daarom vertel ik je allereerst meer over de drie grootste verschillen tussen SEO en SEA.

1.     Lange termijn versus korte termijn

Zodra je SEA-advertenties geactiveerd zijn, merk je direct resultaat in de vorm van vertoningen en klikken. Als je dit goed doet, genereer je snel conversies zoals verkopen, ingevulde formulieren, telefoontjes, etc. Maar zodra je je campagnes pauzeert, stopt dit direct.

SEO heeft daarentegen meer tijd nodig. Het duurt even voordat Google je SEO-optimalisaties uitbetaalt in betere posities. Echter, als je eenmaal resultaat ziet, heb je daar ook langer plezier van.

Kortom: SEA werkt wat meer korte termijn, SEO op de langere termijn.

2.     De manier waarop je kosten en baten tegen elkaar af kunt wegen

Ook de manier waarop je kosten en baten tegen elkaar af kunt wegen verschilt tussen SEO en SEA.

Bij SEA is het relatief simpel. Je bepaalt je advertentiebudget en weet hoeveel je kwijt bent aan je online marketingbureau of SEA-team. Dit zet je af tegen het meetbare resultaat en voilà: je hebt een aardige indicatie van de winstgevendheid.

Lees ook onze blog over Google Ads winstgevend maken. Daar leggen we verder uit hoe je je winstgevendheid in Google Ads kunt berekenen en verbeteren.

Bij SEO heb je niet te maken met advertentiebudget maar vooral met uren. Uren van de SEO-specialisten en eventueel van webbouwers. Dit zet je af tegen het daadwerkelijke resultaat.

Search engine journal geeft in deze blog een duidelijke SEO-ROI-berekening.

3.     De positie in Google

De betaalde zoekresultaten staan boven- en onderaan in Google. De organische resultaten staan daar tussenin.

Daarnaast bestaan de organische resultaten niet alleen uit simpele links met een metabeschrijving, maar ook uit rich results en Google My Business-resultaten.

Alhoewel er tot wel vier advertenties bovenaan in Google kunnen staan, varieert het enorm. Dat is wel te zien aan onderstaande afbeelding waarbij er één advertentie zichtbaar is:

Elementen in Google

SEO of SEA: waarin kun je het beste investeren?

Het is nu wel duidelijk dat er grote verschillen tussen zijn. En dat is ook precies de reden waarom juist die combinatie zo goed werkt. Zo pak je zowel op de korte als lange termijn resultaten en ben je zo optimaal mogelijk zichtbaar.

Toch krijg ik geregeld de vraag ‘Waar kan ik nu het beste mijn budget aan besteden?’.

Ik vertel je hieronder aan de hand van een paar vervolgvragen wat mijn antwoord is.

SEO of SEA: wat kost het meeste budget?

De klikkosten voor SEA lopen steeds verder op. Echter wordt SEO ook steeds complexer.

Het aantal bedrijven dat in SEO investeert wordt steeds groter, waardoor de concurrentie groter is en het daardoor meer uren kost om resultaat te behalen. Volgens search engine journal is het gemiddelde budget dat aan SEO uitbesteedt wordt tussen de $500 en $5.000 euro per maand afhankelijk van of het lokale, nationale of internationale optimalisatie betreft.

Daarnaast bleek in 2018 uit onderzoek van WebFX dat een gemiddeld bedrijf van gemiddelde grootte tussen de $9.000 en $10.000 per maand aan klikbudget besteedt. Daarin zijn de optimalisatiekosten nog niet meegenomen.

Dat is dus meer per maand dan SEO. Daarnaast is SEO over algemeen een stuk kosten-effectiever dan SEA, omdat het ook waarde blijft houden wanneer bijvoorbeeld het marketingbudget flink wordt ingeperkt.

SEO vs SEA: wat vindt Google belangrijker?

Google zegt zelf dat ze de zoeker zo goed mogelijk willen helpen. Op basis van de behoefte van de zoeker, bepalen ze de weergave van de zoekresultatenpagina. Uit onderzoek van Sparktoro blijkt dat het aantal organische klikken daalt. Het aantal klikken op advertenties stijgt.

Sinds Q1 2016 toont Google maximaal 4 in plaats van 3 advertenties bovenaan. Daarnaast is de vormgeving van advertenties subtieler geworden waardoor het meer lijkt op de organische zoekresultaten.

De vraag is echter: hoe ver gaat Google in het verlagen van het organische aandeel? De advertenties zijn natuurlijk de belangrijkste inkomstenbron van Google, maar de zoekmachine kan nooit zonder het organische gedeelte.

Beide blijft dus voor Google van groot belang. En daarmee ook voor ons!

De ontwikkelingen van de zoekresultatenpagina

Wat is voor een bedrijf het meest interessant: SEA of SEO?

Waar kun je nu het beste in investeren: SEA of SEO? Het is misschien niet het antwoord waar je op gehoopt had, maar: ‘it depends’.

In theorie wil je natuurlijk het liefste zoveel mogelijk organische zichtbaarheid en conversies. Vanuit dat oogpunt is SEO het meest interessante voor ieder bedrijf.

Beter organisch vindbaar worden, is echter niet meer zo gemakkelijk als ‘vroeger’. Vooral voor startende websites is het écht een hele uitdaging om een voet tussen de deur te krijgen. Daarnaast draait het allemaal om je online marketingstrategie en doelgroep. Hoe gebruikt jouw doelgroep het web?

Ook is er geen enkel bedrijf ter wereld dat op iedere relevante term een organische nummer 1 positie heeft. Zo zie je in bovenstaand plaatje dat je – zelfs met een nummer 1 organische positie – niet altijd direct zichtbaar bent voor de doelgroep. Advertenties en andere elementen nemen steeds vaker het hele scherm in.

Je merkt het al aan mijn antwoorden, het is het beste om het allebei in te zetten. ‘Prima toch? Dan doen we dat!’.

Toch blijkt die combinatie in de praktijk nog best lastig te zijn. Hieronder leg ik uit waarom.

Waarom is een goede samenwerking tussen SEO en SEA lastig?

Er zijn verschillende redenen waarom een goede samenwerking tussen SEO en SEA niet altijd gemakkelijk verloopt.

SEO- en SEA-werkzaamheden verschillen enorm

Een SEO-specialist is voornamelijk bezig met techniek, content en autoriteit, terwijl een SEA-specialist vooral bezig is met het maken en optimaliseren van Ads-accounts. Er zit zeker overlap in de disciplines, zoals het maken van een zoekwoordenonderzoek. Echter, ook daarin zitten grote verschillen.

Waar een SEA-specialist zich focust op zoekwoorden die dicht tegen het conversiemoment aanzitten, focust een SEO-specialist zich op zoekwoorden die passen bij iedere fase waar een potentiële klant zich in kan bevinden.

Deze grote verschillen in focus en werkzaamheden, maakt het lastig om een goede combinatie te maken waarmee iedereen tevreden is.

De battle tussen SEO en SEA

Zoals bij ieder resultaatgericht bedrijf zijn er doelen. Bedrijfsdoelen, maar ook doelen per team.

Het SEO-team heeft vaak andere KPI’s en doelen dan het SEA-team (hier kom ik later op terug). Dit zorgt vaak voor een natuurlijke competitie. Je wilt je targets halen, maar vist deels in dezelfde vijver.

Dit zorgt voor issues zoals:

  • Doordat een SEA-specialist adverteert op bedrijfsnamen of merk gerelateerde zoekwoorden, komt de advertentie boven het organische resultaat te staan. Dit bevordert de SEA-resultaten, maar heeft een negatief effect op de SEO-resultaten.
  • Organisch heb je een goede positie op een zoekwoord. Toch wordt er ook op geadverteerd want (zo zegt het SEA-team) het levert een goede ROAS (return on ad spend) op. Hierdoor wordt er minder op het organische resultaat geklikt.

SEO en SEA zijn apart eilandjes waardoor synergie ontbreekt

Waar verschillende teams zijn, zijn verschillende belangen. Eigenlijk door bovenstaande redenen, ontstaat er een onzichtbare muur tussen het SEO- en SEA-team.

Dit resulteert erin dat er aparte doelen en strategieën worden geformuleerd waardoor de onzichtbare muur alleen maar verder wordt uitgebouwd. De teams gaan voor hun eigen hachje. Dit resulteert in verschillende werkstijlen en afspraken zoals ‘wij zijn telefonisch enkel op deze dagen bereikbaar’ of ‘ja, maar dat is iets wat SEO moet oplossen’.

Met name in grote bedrijven komt er steeds meer afstand tussen de eilanden. Het is knap lastig om de vruchten van beiden diensten te plukken, als de synergie ontbreekt.

Hoe zorg je voor een goede samenwerking tussen SEO en SEA?

Er zijn dus overduidelijk wat hobbels waar je overheen moet om een betere samenwerking te creëren, maar hoe pak je dat nu praktisch aan?

Ik deel hieronder een aantal tips:

Maak er één team van

Één team, één taak geldt niet alleen bij de luchtmacht. Het is belangrijk dat het SEO- en SEA-team zich als één team voelen. Hoe je dit doet, is geheel afhankelijk van het type bedrijf. Gaat het om in-house SEO en SEA, of om een online marketing bureau?

Wij (als online marketing bureau) hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om één projectmanager per klant aan te stellen. Een van de taken van de projectmanager is om er één team van te smeden. Dat houdt in dat er gezamenlijke doelen worden opgesteld en dat dit ook met de klant wordt gecommuniceerd. Het is namelijk belangrijk dat er één persoon is die de helikopterview behoudt, het goede voorbeeld geeft en een prettige werksfeer en werkrelaties stimuleert.

Ook heb je de mogelijkheid om het SEO- en SEA-team één gezamenlijke naam te geven, zoals het SEM (Search Engine Marketing) team. In de rest van deze blog, omschrijf ik het team dan ook even als SEM-team.

Zorg dat het team zich ook één team voelt

Een goed werkend  team creëren, is nog niet zo gemakkelijk. Zeker bij teams met hoog opgeleide experts – en dat is in ons vakgebied vaak zo – blijkt dat samenwerking vaak uitmondt in niet-productieve discussies. Zeker bij nieuw gevormde teams die nog niet eerder hebben samengewerkt, is het uitbouwen van vertrouwen erg belangrijk.

Daarnaast blijkt het volgende uit onderzoek van Harvard business review:

  • De wil om samen te werken wordt bij grote teams minder. Houdt het team daarom ‘compact’.
  • Vind een goede samenwerking tussen virtueel en in real life samenwerken. Samenwerking bij 100% virtuele teams neemt af.
  • Train je team rondom vaardigheden die met samenwerken en teambuilding te maken hebben en zorg ervoor dat deze ‘skills’ geregeld opnieuw getraind worden.
  • Stimuleer community building op een informele manier en stimuleer contact buiten meetings om. Zo blijkt uit onderzoek dat gezamenlijk pauze houden al voor meer efficiëntie zorgt.
  • Zorg ervoor dat de rollen in een team erg duidelijk zijn.

Stel de juiste leidinggevende/projectmanager aan

Zoals ik al aangaf, werken wij met projectmanagers. Andere bedrijven werken met een (relatie)manager of leidinggevende. Voor het gemak noem ik het in de rest van de blog leidinggevende.

Een goede leidinggevende is van cruciaal belang. Zo blijkt uit hetzelfde onderzoek van HBR dat deze persoon aan de volgend eisen moet voldoen:

  • Deze persoon moet een rolmodel zijn. Hij/zij moet het juiste voorbeeld geven.
  • De leidinggevende moet zowel taak- als relatie georiënteerd zijn. Mensen zijn namelijk eerder geneigd om kennis te delen in een team waarin dit gestimuleerd wordt. Taken en doelen moet écht duidelijk zijn.

Een goede leidinggevende is daarnaast in staat barrières in een team te identificeren en elimineren. Denk hierbij aan slechte communicatie, onduidelijke doelen en beperkte betrokkenheid.

Als leidinggevende is het belangrijk dat je respect toont voor het werk van medewerkers. Leidinggevenden moeten in contact blijven met het team om zodoende vertrouwen en respect te krijgen.

Met onderstaand model geeft Howard Jackson structuur aan dat proces.

  1. Communiceer open en direct. Luister om de bedoeling achter hetgeen gezegd wordt te begrijpen. Laat zien dat je commitment toont door afspraken te maken.
  2. Zorg dat teamleden op je kunnen bouwen. Hierdoor krijg je vertrouwen en vervolgens respect.

Respect Model Howard Jackson

Met ‘het team’ worden ook externen bedoeld.

Externe teamleden

In veel teams heb je niet alleen te maken met interne collega’s, maar ook met externen. Denk hierbij aan:

  • Externe SEO- of SEA-adviseurs
    • Dit is vaak het geval bij bedrijven die SEM in house doen.
  • Webbouwers
    • Zij hebben vaak eigen belangen en een duidelijke eigen visie bij het project.
  • Klanten
    • In het geval van een online marketing bureau werk je natuurlijk voor klanten die je onderdeel dient te maken van het team en het gevoel moet geven dat je samen aan één doel werkt. Vertrouwen en respect is hierbij cruciaal om een lange samenwerking te krijgen.

Creëer een duidelijke strategie en doelen voor het gehele SEM-team

Het creëren van een duidelijke strategie en doelen voor het gehele team, begint bij de leidinggevende. Wat die persoon absoluut niet moet doen, is er een competitie van maken waarin ‘wat het meeste oplevert, krijgt het meeste budget’ de boventoon voert.

Ben duidelijk over de gezamenlijke strategie. Meestal is een SEO-first-strategie hierbij de beste aanpak. Het voordeel daarvan is dat je altijd voor de lange termijn gaat. Vervolgens maak je keuzes op basis van marketingstrategie en budget. Is het optimaliseren van de visibility een doel? Dan kan het zomaar zo zijn dat je zowel met SEO als SEA op dezelfde zoekwoorden zichtbaar wilt zijn. Moet de totale ROI zo hoog mogelijk worden en heb je een beperkt budget? Dan kies je daar wellicht niet voor.

SEO-first betekent dus niet dat je eerst met SEO aan de slag gaat en vervolgens kijkt of er nog wat voor SEA overblijft. Ieder bedrijf heeft namelijk korte- en lange termijn doelen. Op de korte termijn heb je SEA meestal nodig om zichtbaar te zijn op hetgeen waar je organisch nog niet (voldoende) posities pakt. Op die manier krijg je zo min mogelijk kannibalisatie. SEO wordt het fundament en met SEA vul je dat fundament aan om extra bij te sturen zodat de bedrijfsdoelen op korte termijn gehaald worden of zelfs overtroffen worden.

Dit houdt ook in dat je één totaalbudget hanteert en als team keuzes maakt waar dat budget het beste aan besteedt kan worden. Deze blog gaat natuurlijk enkel over SEA en SEO, maar eigenlijk zou je dit moeten doen voor gehele marketingstrategie.

Gezamenlijke meetings en verantwoordelijkheid voor iedereen

Zorg ervoor dat het SEM-team gestimuleerd wordt om periodiek samen te zitten en de doelen en strategie te bespreken. Geef ze de verantwoordelijkheid om er samen uit te komen en laat ze dit gezamenlijk aan het management presenteren.

Een samenkomst van het team om de strategie te bespreken en concrete doelen op te stellen is erg belangrijk. Doelen die het gezamenlijke belang onderstrepen. Controleer daar ook op en stimuleer de ‘gezamenlijke mindset’. Accepteer bijvoorbeeld dat het SEA-team wellicht een lagere winstgevendheid krijgt doordat ze niet of minder adverteren op zoekwoorden waarop organisch al goede posities worden behaald wanneer dit past bij de doelstellingen.

Zorg ervoor dat het gehele SEM-team kennis deelt

Meetings zijn één ding, maar zorg ervoor dat het SEM-team ook kennis deelt met elkaar. Niet alleen branchekennis, ook data-insides.

Dit kan bijvoorbeeld via gedeelde dashboards waarin performance data wordt gedeeld met zoekwoordtrends. Search Engine Journal laat bijvoorbeeld een mooie case zien waarin in een dashboard de CPC’s (cost-per-click) worden gecombineerd met de organische positie of het aantal vertoningen in vergelijking met de advertentiekosten.

Posities in Google identificeren SEA SEO

Wat levert een goede samenwerking tussen SEO en SEA op?

Een goede samenwerking tussen SEO en SEA staat niet in één dag. Het vereist flink wat focus en energie.

Ondanks dat het niet gemakkelijk is, is het toch de moeite waard om voor succesvol teamwork tussen beide teams te gaan.

Ik leg je graag uit waarom.

Samen weet je meer dan alleen

Kennis en inzichten delen, komt het totale resultaat ten goede. Zo kan het voor komen dat het SEA-team waardevolle kennis opdoet die van belang is voor het SEO-team, en vice versa.

Een goede samenwerking waarbij iedereen actief meedenkt met elkaar werkt erg prettig. Want samen weet je immers meer dan alleen.

Leuk voorbeeld: bij Gonect ontdekte een SEA-collega in een vroeg stadium dat Google en Bing organische shoppingresultaten laat zien en hierbij kijkt naar de kwaliteit van de feed. Door dit te delen met het SEO-team, konden zij hier snel van profiteren.

Meten met SEA, is weten met SEO

Zoekmachine optimalisatie kost veel tijd en daarmee geld. Soms is het van te voren niet duidelijk of investeren in een zoekwoord zich uit gaat betalen. Door dit eerst met SEA te testen, voorkom je grote tijdsinvesteringen die mogelijkerwijs niet het gewenste resultaat opleveren.

Zo hebben wij een tijdje terug voor een van onze e-commerce klanten getest of het oplevert om op locatie-zoekwoorden (bijvoorbeeld: cv ketel Eindhoven) te adverteren. Door deze inzichten, wist het SEO-team of het de moeite waard is om hier tijd in te investeren.

Meten met SEO, is ook weten met SEA

Andersom geldt hetzelfde. Sta je organisch op positie zes met een zoekwoord en heb je veel moeite om een hogere positie te bemachtigen, maar zie je wel dat het al een behoorlijk aantal conversies oplevert? Dan is het wellicht de moeite waard om hierop te adverteren.

Ook komt het voor dat een hoge organische positie geen goede resultaten oplevert. Soms wordt een organische positie zo ver naar beneden gedrukt door andere elementen (shoppingadvertenties, tekstadvertenties, rich results) dat je alsnog weinig resultaat merkt. Het kan dan interessant zijn om alsnog op die term te adverteren.

Tip: Vergeet als SEA-specialist bij je zoekwoordenonderzoek niet Google Search Console over te slaan. Hier staat erg waardevolle informatie over zoekwoorden waar je nu al organisch op scoort maar wellicht nog niet gebruikt bij SEA.

Een goede organische vindbaarheid verbetert SEA-prestaties (en andersom)

Tot nu toe gaan we er van uit dat beide kanalen in dezelfde vijver vissen. Dat is niet helemaal zo. Met SEA adverteer je voornamelijk op termen waarin de potentiële klant al dicht tegen een conversie aanzit.

Er gaat echter nog van alles vooraf aan de do-fase. Denk je tenslotte het volgende maar eens in:

Je wilt al een tijdje een nieuwe TV. Ondertussen heb je al eens rondgevraagd en je hoort goede verhalen over de OLED-modellen van LG. Maar wat is OLED eigenlijk? En wat is het verschil met QLED? Dat ga je eens googlen.

Je komt op een webshop die exact het verschil uitlegt in een blog. Je houdt er een erg prettig gevoel aan over, maar bent nog niet volledig overtuigd. Het gaat immers om een flink bedrag, dus je denkt er liever nog even over na.

 In de komende tijd zie je nog geregeld remarketing-banners voorbijkomen van dat bedrijf met een mooie aanbieding van een bepaald type OLED-TV. Om toch even een prijsvergelijk te maken, bezoek je nog een aantal websites. Wederom kom je een tekstadvertentie van diezelfde partij tegen.

De prijs is marktconform en je had er al een goed bij. Je besluit de tv daar te kopen.

See, think, do, care model van Google

In dit voorbeeld wordt wel duidelijk hoe belangrijk het is om ook voordat iemand een conversiegerichte zoekterm intypt, al bekend te zijn bij de doelgroep.

SEO speelt een belangrijke rol door ervoor te zorgen dat je ook voor de do-fase al vindbaar bent. Daarnaast moeten we niet vergeten dat een goede PPC-strategie ervoor kan zorgen dat eerdere bezoekers die nog niet geconverteerd zijn o.a. door remarketing alsnog overgehaald te converteren.

Effect van remarketing op conversies

Daarnaast blijkt uit onderzoek van Google dat organisch op de eerste plek staan niet betekent dat óók op die term adverteren niet interessant is. 50% van de klikken die je via advertenties krijgt, had je namelijk niet verkregen via organische resultaten wanneer de advertenties niet op 1 had gestaan.

Door zowel organisch als betaald op 1 te staan op dezelfde term, krijg je dus wel degelijk meer klikken.

Relevantere pagina’s zijn hogere kwaliteitsscores

Zoals al eerder toegelicht, zorgt een hoge kwaliteitsscore per zoekwoord ervoor dat je minder per klik betaalt. Daarom is een goede landingspagina cruciaal. Laat goede pagina’s maken nu één van de belangrijkste taken van een SEO-team zijn.

Een goed SEO-team bestaat niet alleen uit goede contentschrijvers, maar ook uit technische specialisten die een pagina technisch en qua snelheid kunnen optimaliseren. Erg belangrijk voor de kwaliteitsscore!

Kwaliteitsscore versus gemiddelde CPC

Andersom geldt hetzelfde. Voor een SEO-afdeling is het erg waardevol om te weten dat Google bepaalde pagina’s een lage kwaliteitsscore geeft. Dit houdt namelijk in dat er werk aan de winkel is. De pagina is bijvoorbeeld te traag of niet relevant genoeg voor de term waarvoor hij wél bedoeld was.

SEA als zoekwoordbron voor SEO

Een SEA-specialist optimaliseert een Google Ads-account continu. Hierbij worden keuzes op basis van data gemaakt. Kom je een zoekterm tegen die niet (voldoende) oplevert? Dan sluit je het uit en verdwijnt het in de lange lijst aan uitsluitingszoekwoorden. Zeker in een campagne waarin je met broad match adverteert (breed adverteert), komt dit veel voor. Vaak zijn deze zoekwoorden erg interessant voor het SEO-team. Zo zijn hier erg goede blogonderwerpen uit te halen.

Een typisch voorbeeld van een campagne die enorm veel interessante data voor het SEO-team oplevert, is een dynamic search-campagne. Dit is een campagne waarin je Google vrijlaat om naar nieuwe termen waarop je nog niet adverteert te zoeken. De interessante zoektermen voeg je toe aan je campagnes, maar de niet interessante zoekwoorden sluit je uit en vergeet je. Dat is een gemiste kans!

SEA als AB-test-machine gebruiken

Testen, testen, testen. Daar draait het bij online marketing om. Je kunt iets in een korte tijd met SEA testen om vervolgens te profiteren met SEO.

Hieronder enkele voorbeelden:

  • Werkt paginatitel 1 of titel 2 het beste? Test diverse koppen met SEA om het vervolgens als meta- of paginatitel door te voeren. Hetzelfde geldt voor advertentiebeschrijvingen en metabeschrijvingen.
  • Bestel nu, Koop nu, Vraag offerte aan, Vrijblijvend gesprek. Welke CTA slaat aan?
  • Levering binnen 24 uur, tot 50% korting, Beoordeling van, 9,8. Welke USP slaat aan?
  • Moet de button links en/of onderin op de pagina en moeten de buttons groen of blauw zijn? De pagina mét of zonder afbeelding bovenaan? Test pagina-layouts met SEA en implementeer ze vervolgens.

Door de organische en betaalde CTR te vergelijken, kun je goed presterende advertenties identificeren. De lessen daaruit kun je weer gebruiken in je SEO-teksten. Een voorbeeld zie je in de afbeelding hieronder. Is de organische CTR veel lager dan de betaalde? Kijk dan eens naar de advertentieteksten en gebruik ze op de pagina’s of in de metadata.

Identificeren lage CTR

Het maximale halen uit je budget

Bij vrijwel ieder bedrijf worden er maximum budgetten gehanteerd. Door de krachten te bundelen, haal je het maximale uit het gezamenlijke budget. In dat geval kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om advertenties te pauzeren op zoekwoorden waar je organisch al een goede positie hebt. Daarvoor heb je data van het SEO-team nodig.

Een betere Organic Google Shopping-strategie

Waarschijnlijk denk je: ‘Huh, Google Shopping is toch betaald en niet organisch?’. Dat klopte, tot een tijdje terug. Sinds kort (op het moment van schrijven) geeft Google retailers een alternatief op verkopen via Amazon.

Je kunt gratis met je producten tevoorschijn komen in de organische Google Shopping-resultaten. Hiervoor dien je wél een merchant center aan te maken, je gegevens goed in te vullen en je aan te melden voor het programma ‘platforms van Google’. Verder dien je een optimale datafeed en productpagina’s te hebben.

Doordat het SEA-team al jaren bezig is met de optimalisatie van product feeds, weet zij erg goed wat wél en niet werkt. Zorg als SEO-team dus dat je met ze in contact komt om hier optimaal gebruik van te maken. Organische Google Shopping is namelijk al uitgerold in Amerika.

Conclusie

Het is wel duidelijk. Een gezamenlijke strategie voor beiden diensten heeft enorm veel toegevoegde waarde. Vrijwel geen enkele onderneming heeft onbeperkte budgetten. Daarom dien je juist goed te kijken naar de meerwaarde van een optimale samenwerking. Met gezamenlijke doelen, denk je écht na over het maximale resultaat dat past bij de ondernemingsdoelstellingen.

Vind jij dit nu interessant? Bekijk dan onze andere blogs!

Andere blogs

Google ads budget
Google Ads
Hoe bepaal je een goed Google Ads budget?
Door Bart Rietjens 23 juli 2024
Google AI Overviews voor search
Google Ads
Online Marketing
SEO
Google AI Overviews for search
Door Bart Rietjens 30 mei 2024